olej truskawkowy

Olej Truskawkowy

25.00

olej z pestek truskawek

Na stanie

Product Description

Olej Truskawkowy Letnia Pokusa

Olej Truskawkowy, to olej tłoczony na zimno z pestek truskawek, niefiltrowany.

Może być stosowany zarówno wieczorem jak i rano, pod makijaż.

Polecam go szczególnie do skóry starzejącej się, zmęczonej, wymagającej odżywienia. Nie ma działania komedogennego, czyli nie zapycha, może być stosowany do pielęgnacji skóry mieszanej.

Jestem zwolennikiem stosowania olejów zamiast kremów, ponieważ są one bogate w substancje aktywne. Nie zwierają wody, nie muszą zatem zawierać konserwantów i emulgatorów, zagęszczaczy. Kremy zawierające 60-90% wody (tzw. znikacze) oraz silikony, dają nam głównie odczucie, takie pozory dobrej pielęgnacji i nawilżenia.
To czego się nauczyłam, to na pewno tego, że im odczucie jest lepsze, tym większa lipa.
Stosując olejek, owszem, nie mamy odczucia szybkiej wchłanialności, ale co z tego, jeżeli nakładamy go odrobinę, za chwilę też się ładnie wchłonie.

Olej Truskawkowy jest bogaty w witaminę E.

Witamina E uważana jest za najskuteczniej działający związek antyoksydacyjny, a zatem zapobiegający procesom starzenia komórek skóry. Ma zdolność do wbudowywania się w struktury cementu międzykomórkowego oraz skutecznie zapobiega procesom degradacji oraz utleniania składników lipidowych w nim obecnych a także włókien kolagenowych. Stanowi więc barierę ochronną przed zniszczeniem naskórka oraz gwarantuje odpowiedni poziom nawilżenia, elastyczności, odżywienia i jędrności skóry.

Olej Truskawkowy jest bogaty w fitosterole. Są to sterole pochodzenia roślinnego, odpowiednik roślinny cholesterolu, ponieważ budową przypomina jego cząsteczkę. Badania dowiodły, ze fitosterole stymulują proces syntezy kolagenu, a także hamują aktywność enzymu odpowiedzialnego za rozkład elastyny. Fitosterole opóźniają zatem proces starzenia się skóry. Wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz korzystnie wpływają na procesy regeneracji naskórka.

Olej z pestek truskawek nie pozostawia tłustej powłoki.

Sposób użycia:

Kropelkę olejku nakładamy na dłoń, rozgrzewamy i delikatnie smarujemy wilgotną skórę twarzy.

Moje sposoby

Zawsze stosuję oleje na wilgotną skórę.
Ostatnio pokochałam hydrolaty. Zaraz po umyciu skóry twarzy mydłem (pomidorowym lub dyniowym, bo mam skórę skłonną do zapychania) psikam hydrolatem i jeszcze na wilgotną skórę nakładam olej.

Kiedy nie używałam hydrolatów, smarowałam skórę olejem na wilgotną skórę po myciu, po toniku lub po kwasie hialuronowym.

Kremy zapychały mnie na potęgę, dobrze dobrane oleje nie.
Olej z pestek truskawek jest olejem lekkim, nie zapychającym, może być stosowany także do pielęgnacji skóry mieszanej. Dobrze się komponuje w mieszankach do skóry problematycznej.

Olej Truskawkowy jest bogatym źródłem NNKT, czyli niezbędnych dla naszej skóry kwasów tłuszczowych.
Są one składnikiem wielu struktur ludzkiego ciała i uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Wbudowane są w struktury ceramidów, składnik cementu międzykomórkowego, który odpowiada za spajanie komórek warstwy rogowej naskórka. Ich niedobór prowadzi do zwiększenia utraty wody, zaburzeń rogowacenia naskórka, przyspieszenia procesu powstawania zmarszczek.  Kwas linolowy (Omega-6) posiada zdolność absorpcji promieniowania UV, pełniąc tym samym funkcję filtra przeciwsłonecznego. Ponadto reguluje procesy keratynizacji naskórka i powstawania korneocytów. Kwas linolowy jest jednym z wielu składników sebum. Niedobór LA powoduje zmianę konsystencji sebum – staje się ono bardziej płynne, co prowadzi do zablokowania ujść gruczołów łojowych i powstawania zaskórników, a w konsekwencji stanów zapalnych i trądziku.

 

Olej Surowiec Soap Deli, butelka z zakraplaczem 30ml, d.w. 04.2019
Ingredients/Inci: Fragaria Ananasa Seed Oil

Skład: Olej tłoczony z pestek truskawek, nierafinowany, niefiltrowany

Osoby, które mają alergię na truskawki powinny podchodzić z ostrożnością do tego oleju. Jest to produkt naturalny, nawet stosowany tylko zewnętrznie może powodować alergie u osób wrażliwych.

Źródła:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.1316/full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejlt.201600024/full
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-4522.2009.01130.x/full

Z ciekawostek, olej ten działa jak afrodyzjak, można stosować go także w sypialni 🙂

Możesz lubić także…

  • Pomidorowe

    16.90
    -+
  • Kokosowe mydło do włosów

    https://soapdeli.pl/mydlo-czy-kostka-do-wlosow/ 15.00
    -+