Olej Tamanu

Olej Tamanu

5.00 out of 5 based on 2 customer ratings
(2 opinie klienta)

25.00

100% natura

Brak w magazynie

Product Description

Olej Tamanu

Olej Tamanu to sekret pięknej skóry kobiet z Polinezji. To naturalny, nierafinowany, zimnotłoczony olej. Ma niesamowitą siłę działania na skórę. Przyspiesza gojenie i regenerację skóry. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zmniejsza widocznie blizny potrądzikowe. Wygładza skórę i odżywia.
Stosuje się go bezpośrednio na skórę, nie ma potrzeby rozcieńczania go innymi olejami. Bardzo lubię mieszać go z kwasem hialuronowym, który wspomaga wchłanianie substancji odżywczych.
Spotkałam się również z zaleceniami stosowania tego oleju na skórę głowy przy łysieniu i zapaleniu mieszków włosowych.
Kobiety polinezyjskie chronią dzięki niemu skórę przed skutkami promieniowania słonecznego.

Stosowanie

Należy go stosować miejscowo, najlepiej wmasować go w miejsca gdzie mamy trądzik lub stan zapalny. Początkowo skóra może się łuszczyć, ale nie musi. Ja stosowałam go na noc po umyciu twarzy mydłem na całą twarz. Mój mąż stosuje go po każdym goleniu, a wieczorem po myciu w mieszance z kwasem hialuronowym.
Jeżeli wasza skóra jest bardzo sucha lub jest zbyt mocny to można go mieszać z innym olejem. Może być to olej z pestek malin, poneważ upłynnia on sebum. Olej tamanu to olej szybkoschnący. Nie pozostawia tłustej warstwy. Jedynym mankamentem jest zapach, ale można się przyzwyczaić (to nic w porównaniu z dziegciem :)). Jeżeli wasz olej tamanu nie pachnie i jest bardzo jasny, oznacza to, że został podgrzany i jest pozbawiony dobroczynnych właściwości.

Pochodzenie

Olej tamanu jest otrzymywany z dojrzałych nasion tropikalnego drzewa Calophyllum inophyllum. Rośnie głównie na Południowym Pacyfiku. Jest bogaty w odżywcze i ochronne kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy i oleinowy. Zawiera on unikatową kallofilloidynę oraz kwas kalofillowy, które odpowiadają za jego wyjątkowe właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i gojące.

W rodzinnych stronach, czyli na Południowym Pacyfiku, jest szeroko stosowany w oparzeniach, zadrapaniach, otarciach, po ukąszeniach owadów, a nawet w zakażeniach skóry. U niemowląt zapobiega odparzeniom, a u nastolatków powstawaniu wykwitów skórnych. Jest stosowany przy wielu dolegliwościach skórnych, na które w naszym świecie stosujemy przeróżne maści. Warto jest go mieć nie tylko w kosmetyczce, ale i w apteczce.

INCI: Calophyllum Inophyllum Seed Oil.
poj. 30ml w wygodnej buteleczce z pipetką ułatwiającą aplikację
Kraj pochodzenia: Indie
d.w. 02.2020

literatura: International Journal of Cosmetic Science Volume 24, Issue 6, pages 341–348, December 2002, Tamanu (Calophyllum inophyllum) – the African, Asian, Polynesian and Pacific Panacea, A. C. Dweck1 and T. Meadows, Version of Record online: 22 APR 2003.

2 reviews for Olej Tamanu

  1. 5 out of 5

    (zweryfikowany):

    Świetnie łagodzi stany zapalne skóry. Polecam

  2. 5 out of 5

    (zweryfikowany):

    Świetnie działa na wszelkie wypryski, dość specyficzny ziołowy zapach, ale dla mnie przyjemny. Zdecydowanie przyjemniejszy w użyciu niż olejek z drzewa herbacianego.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.