Forsycje, ach forsycje

Opublikowano Kategorie BlogTagi

Forsycje, ach forsycje

Kwitnące, żółte forsycje kojarzą mi się jednoznacznie z wiosną.
Są pierwszymi krzewami, które kwitną obficie tworząc żółte plamy wśród jeszcze nie rozwiniętej zieleni miejskiej.

Czy wiecie, że te wszechobecne forsycje są jadalne?

Możemy tymi żółtymi kwiatkami przyozdobić sałatkę, dodać do smoothie, ususzyć i parzyć jak ziółka, a także można z niej zrobić syrop do herbaty.

Najbardziej wartościowe są owoce Forsycji. Warto zachować ich choć trochę, aby wykorzystać podczas przeziębienia lub osłabienia. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Są szeroko stosowane w kosmetyce w szamponach, kremach i tonikach. Można wykorzystać ich działanie  przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne w preparatach do zwalczania łupieżu i na trądzik. Już się nie mogę doczekać owoców, ale na razie czas na kwiatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *