Przepis na ocet jabłkowy

  • skórki z 6-10 ekologicznych jabłek
  • ogryzki z 6 jabłek
  • 1 litr czystej przegotowanej wody
  • ¼ szklanki cukru
  • ¼ szklanki octu jabłkowego, jako starter, opcjonalnie
  • Duży słój, aby podczas fermentacji, nic nie wylewało się na zewnątrz

 

Sposób przygotowania
Wyparz słoik wrzątkiem. Na dno słoika ułóż posiekane ogryzki. Zostaw to na kilka godzin, najlepiej na noc, aż resztki jabłek zbrązowieją, a na drugi dzień zalej je octem.  Przygotuj roztwór wody z cukrem. Wlej do słoja. Wrzuć resztę skórek. Słój przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zabezpiecz gumką.

Odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce. Zawartość słoja mieszaj codziennie drewnianą lub ze stali nierdzewnej łyżką,  aby skórki z wierzchu były przykryte wodą. Jeżeli pojawi się pleśń, można ją zebrać łyżką. Powinno to zając około 7-10 dni, ale wszystko zależy od temperatury. Skórki opadną na dno. Zawartość powinna zacząć fermentować, pojawią się bąbelki. Jeżeli całość już przestanie fermentować, odcedź zawartość słoika. Zostaw tylko płyn, a skórki wyrzuć.

Odstaw teraz na około 3-4 tygodnie. Bakterie będą przetwarzać alkohol w ocet. Im dłużej będzie to stało tym będzie mocniejsze.

Po 3-4 tygodniach odcedź ocet przez filtr do kawy lub ściereczkę. Zrób to 3-4 razy, aby pozbyć się osadu. Zlej do butelek np. po piwie, które mają zamykane szyjki. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Część odlej i wstaw do lodówki, aby mieć starter na kolejny ocet.

Całość zajmuje około 1-2 miesięcy, zależnie od temperatury, ale jakość tego octu jest  nieporównywalnie lepsza od kupnego.