Do czego służy soda oczyszczona

Opublikowano Kategorie Blog

Do czego służy soda oczyszczona

Soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu znana nam jako soda spożywcza. Naturalnie występuje w wodzie, zarówno słodkiej, gruntowej jak i morskiej, a także jako minerał – kopalina.

W XIX w. opracowano także przemysłową metodę produkcji sody. Historia stosowania sody rozpoczyna się w starożytnym Egipcie 3500 lat p.n.e.

Dawni Egipcjanie dysponowali naturalnymi złożami minerału znanego jako natron, składającego się głównie z węglanu sodu. Używany był on przez nich do mumifikacji zwłok a także jako środek czyszczący.

Jeśli nie liczyć soli kuchennej węglan sodu jest najstarszą solą używaną przez ludzkość od czasów starożytnych po dzień dzisiejszy. Nieprzemijająca użyteczność sody wynika z jej podstawowych właściwości, które czynią ją substancją uniwersalną, także w nowoczesnym gospodarstwie domowym.

Te właściwości to postać fizyczna, jako miękki krystaliczny proszek, łatwy do zmielenia a także zdolność neutralizowania kwasów. Właściwości sody powodują, że możemy ze znakomitym rezultatem używać jej do czyszczenia różnych powierzchni, nawet jeśli są wykonane z niezbyt twardych materiałów. W wyniku neutralizacji kwasów z pomocą sody powstają duże ilości dwutlenku węgla, co czyni ją użyteczną np. przy wypieku ciasta.

Jako że większość substancji zapachowych ma charakter kwasowy, soda znakomicie sprawdza się także jako pochłaniacz zapachu.

Soda może nawet neutralizować w pewnym stopniu poziom skażenia wody pitnej, gdyż redukuje ona poziom skażenia ołowiem i miedzią, co czasem ma miejsce w wypadku korzystania z bardzo starych wodociągów, oraz na terenach silnie uprzemysłowionych.

Węglan sodu znajduje także zastosowanie w ogrodnictwie, ogranicza on rozwój pleśni i w ogóle grzybów.

Ostatnią ale niebagatelną zaletą sody jest całkowita nieszkodliwość sody dla środowiska. Ze względu na uniwersalne zastosowania sody istnieją setki przepisów na jej praktyczne użycie, najbardziej popularne przytaczam poniżej, jako użyteczne dla wszystkich .

Lubię mieć w domu sodę i często jej używam 🙂

Soda oczyszczona w kuchni:

1/ Ciemniejszą barwę czekoladowego ciasta uzyskamy dodając 1 łyżeczkę sody do innych składników ciasta.

2/ Szczypta sody dodana do polewy cukierniczej pomaga zachować jej wilgotność i zapobiega jej pękaniu.

3/ Kwaśne owoce np. porzeczki, żurawina, jeżyny wykorzystywane jako nadzienie ciast, albo do produkcji konfitur będą wymagać mniejszej ilości cukru, jeśli wcześniej zostaną doprawione sodą

4/ jeżeli słodzimy ciasto miodem, dodanie szczypty sody powoduje, że możemy zmniejszyć jego ilość, a ciasto i tak będzie słodkie

5/Szczypta sody dodana do puree z ziemniaków podczas ich rozgniatania uczyni je bardziej puszyste.

6/ Kapusta będzie delikatniejsza jeśli do gotowania dodamy szczyptę sody .

7/ Owoce i warzywa możemy myć w roztworze sody / zamiast detergentów

8/ Dodatek sody do potraw z fasoli pozwala uniknąć nadmiernych gazów, polecam także do moczenia cieciorki przed gotowaniem, hummus jest gładszy

9/ Rabarbar zalewamy wodą ze szczyptą sody, gdy woda ściemnieje zalewamy go świeżą wodą i gotujemy. Do posłodzenia będzie potrzebna o wiele mniejsza ilość cukru.

10/ Jeśli sporządzany w domu przecier pomidorowy lub sos na bazie pomidorów wydaje się zbyt kwaśny, możemy zmniejszyć jego kwasowość przez dodanie sody

Soda oczyszczona w kuchni i łazience jako środek czyszczący

1/ Plamy na plastikowych laminatach usuwamy pokrywając je sokiem z cytryny, po 30 minutach posypujemy plamę sodą i spłukujemy do czysta. Również pasta z sody z dodatkiem wody bywa skuteczna, usuwa plamy z tuszu, kawy, herbaty, soków.

2/ Deski do krojenia posypujemy obficie sodą i spryskujemy octem. Po chwili powstałą pianę spłukujemy wodą.

3/ Pasta z sody i wody może także zamaskować nacięcia na blacie lub desce do krojenia.

4/ Sodę możemy używać jako proszek do szorowania powierzchni drewnianych i innych. Skutecznie usuniemy w ten sposób zapach cebuli, czosnku

5/ Pasta z sody i wody znakomicie sprawdza się przy szorowaniu płyty kuchennej, także zlewu czy wanny, zarówno emaliowanej jak i porcelanowej czy ze stali nierdzewnej.

6/ Blender wyczyścimy roztworem wodnym sody z minimalnym dodatkiem detergentu. Zalewamy mikser roztworem sody, włączamy na chwilę, potem wylewamy i płuczemy czystą wodą.

7/ Można udrożnić zatkane rury wsypując do odpływu 1 szklankę sody a następnie wlewając tam szklankę gorącego octu. Po 15 minutach spłukujemy zlew dużą ilością gorącej wody.

8/ Inna metoda udrażniania rur : do odpływu wsypujemy ½ szklanki soli kuchennej + ½ szklanki sody a następnie wlewamy szklankę wrzątku. Zostawiamy odpływ na całą noc , rano spłukujemy obficie gorącą wodą .

9/ Soda jest znakomitym środkiem do szorowania wszelkich wyrobów z plastiku, gdyż nie rysuje czyszczonych powierzchni. Świetnie czyści butelki dla dzieci i nie zostawiając choćby śladowych ilości detergentów.

10/ Przypalony garnek zalewamy 5 cm wody i gotujemy. Do wrzątku dodajemy ½ szklanki sody i odstawiamy naczynie na noc, jak nie jest mocno przypalony, to posypujemy sodą i szorujemy.

11/ Naczynia ze szkła żaroodpornego czyścimy gorącą mieszanką z 1 szklanki wody + 1 łyżka stołowa octu + 1 łyżka stołowa sody.

12/ Zabrudzony ruszt z grilla posypujemy obficie sodą i pozostawiamy na noc. Na drugi dzień ruszt łatwo oczyścimy spłukując go wodą.

13/ Miedziane naczynia wyczyścimy do połysku mieszanką sody i octu. Po 15 minutach garnek potraktowany pastą z sody i octu szorujemy połówką cytryny. Można także szorować miedziane naczynia połówką cytryny posypaną sodą.

14/ Srebrne przedmioty wyczyścimy do połysku szorując je kawałkiem surowego kartofla posypanego sodą.

15/ Mocno zaśniedziałe srebra czyścimy, kładąc je w zlewie na aluminiowej folii lub tac. Posypujemy je sodą i zalewamy je wodą , po 15 minutach odzyskają blask. W ciężkich przypadkach oprócz sody dodajemy też łyżkę soli kuchennej.

16/ Czyszczenie dywanów. Sypiemy na dywan lub tapicerkę, ładnie odświeża

17/ Do czyszczenia toalety, posypuję, czyszczę szczotką i spłukuję wrzątkiem

Soda oczyszczona w ogrodnictwie :

1/ Ekologiczny pestycyd ! Łączymy 1 łyżkę sody z 1/3 szklanki oleju jadalnego i 1 szklanką wody. Mieszanką opryskujemy rośliny zaatakowane przez mszyce, roztocza lub mączliki. Mieszanka nie szkodzi innym owadom. Inny przepis, to 2 łyżki sody na 4 litry wody, można też robić opryski przeciw owadom z mieszanki : ½ szklanki sody + kilka kropel płynu do mycia + 1 litr wody. Opryski wykonujemy wczesnym wieczorem .

Korzystałam z różnych źródeł i ze swojego życia

Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *